Ελάτη-Ένα σαββατοκύριακο στη φύση!

Εάν ψάχνετε ιδέες για αυθεντική ομορφιά και αγνό καταπράσινο τοπίο, στην ηπειρωτική Ελλάδα κρύβονται ομορφιές που κρατούν χρώμα και χαρακτήρα. Ιδιαίτερα τώρα το φθινόπωρο είναι μια εποχή που πολλά μέρη μοιάζουν με πραγματική ζωγραφιά! Με τα κάστανα σιγά σιγά να πέφτουν, η φύση μεταμφιέζεται και περιμένει να σας αγκαλιάσει…

Σε απόσταση περίπου 40 χιλιομέτρων από τα πανέμορφα και τεχνολογικά έξυπνα Τρίκαλα, ο Δήμος Αιθηκών προσφέρει ένα σαββατοκύριακο απόδρασης που μπορεί να γίνει συνήθεια! Με θέα τον Κόζιακα, η Ελάτη είναι ένα από τα πιο γραφικά χωριά που δίνει πολλές και ενδιαφέρουσες επιλογές περιήγησης στη γύρω περιοχή.

Ακολουθώντας το δρόμο για Άρτα, έπειτα από 15 περίπου χιλιόμετρα σε μια διαδρομή εκπληκτικής ομορφιάς μέσα στο δέντρα, φτάνετε στο φράγμα του Πορταϊκού. Θαυμάστε την τοξωτή γέφυρα που βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία με το τοπίο αλλά και τους επιβλητικούς καταρράκτες που συναρπάζουν κάθε φυσιολάτρη! Κερδίστε μερικές ακόμη βαθιές αναπνοές κάνοντας ένα μικρό περίπατο παράλληλα με τις όχθες του ποταμού Παλαιοκαρίτη που διαρρέει τη χαράδρα.

Στα όρια της Κάτω Παλαιοκαρυάς (Πύλης Τρικάλων), λειτουργεί ένας νερόμυλος.
Ταξιδέψτε πίσω στο χρόνο παρακολουθώντας τη διαδικασία πλύσης χαλιών στη δριστέλλα (ποταμίσιο πλυντήριο) αλλά και την παραγωγή αλευριού με παραδοσιακό τρόπο.

Εναλλακτικά, μπορείτε να επισκεφτείτε το Περτούλι και τα Περτουλιώτικα λιβάδια. Κατευθυνόμενοι βόρεια της Ελάτης, σε περίπου 20 λεπτά φτάνετε στη βάση του χιονοδρομικού κέντρου. Μαγευτείτε από τα τρεχούμενα νερά και τα πυκνά δάση που περιβάλλουν μια απέραντη έκταση, η οποία προστατεύεται από το δίκτυο NATURA 2000. Εξερευνήστε και απολαύστε περισσότερο την περιοχή, επιλέγοντας οποιαδήποτε από τις προσφερόμενες δραστηριότητες:

  • Διαδρομές στο δάσος με άλογα
  • Ποδηλασία βουνού
  • Τοξοβολία
  • Πεζοπορία. Χαρακτηριστική διαδρομή, το πετρόχτιστο μονοπάτι που οδηγεί στο καταφύγιο Χατζηπέτρος (1738)

Στο Νεραϊδοχώρι, οι αγελάδες φαίνεται να έχουν εξοικειωθεί με τους ανθρώπους και βοσκούν αμέριμνες ακόμα και μέσα στους κήπους των σπιτιών.

Πιο μακρυά, κάπου μεταξύ του Κερκέτιου όρους και στους πρόποδες των Αθαμανικών, ξεχωρίζει η Αθαμανία. Ένας χείμαρρος που χωρίζει το χωριό σε μαχαλάδες, υποχρεώνει τους κατοίκους να επικοινωνούν μεταξύ τους, διερχόμενοι από ένα πέτρινο ξύλινο γεφύρι. Δροσιστείτε κάτω από τη σκιά των πλατάνων στην πλατεία του χωριού και περπατήστε στα καλντερίμια. Το χωριό προσελκύει αρκετούς ορειβάτες καθώς από την Αθαμανία ξεκινάει μονοπάτι για την ψηλότερη κορυφή των Τζουμέρκων (Κακαρδίτσα, 2.429 μέτρα).

Από τις καλύτερες επιλογές για διαμονή στην περιοχή, ο Ξενώνας Φρετζάτο:
φιλόξενοι οικοδεσπότες, δωμάτια με μπαλκόνια που βρίσκονται κυριολεκτικά μέσα στις καστανιές και πρωινό με σπιτικές λιχουδιές που θα εθιστείτε!
No Comments

Post A Comment