Βελιγράδι, citybreak στην καρδιά των Βαλκανίων

Dobro docli (καλώς ήρθατε) στην πόλη που δεν κοιμάται ποτέ-στην πρωτεύουσα της Σερβίας!

Το Βελιγράδι ξετυλίγεται στη συμβολή δύο ποταμών, εκεί όπου ο Δούναβης συναντά το Σάβα, και είναι μια πόλη γεμάτη ενέργεια, μνημεία μεγάλης πολιτιστικής σημασίας και κυρίως ζεστούς και φιλόξενους ανθρώπους. Όσο σύντομο και να είναι το ταξίδι σας, θα ενθουσιαστείτε με το πόσο φιλικός λαός είναι, ενώ θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε μεγαλοπρεπή κτίρια με εντυπωσιακή αρχιτεκτονική που θυμίζουν τόσο τη Βουδαπέστη όσο και το Βερολίνο.

Ξεκινήστε την περιήγησή σας, περπατώντας στην πιο ξακουστή οδό και τον πολυσύχναστο πεζόδρομο της Κνεζ Μιχαήλοβα: εδώ χτυπάει η καρδιά του shopping και των καταστημάτων. Ανακαλύψτε χαριτωμένα καφέ αλλά και ωραία μέρη για φαγητό στους κάθετους δρόμους και τα στενά. Προχωρήστε στο τέλος του πεζόδρομου, και περάστε απέναντι στο υπέροχο και εμβληματικό κάστρο Καλεμεγντάν, το οποίο χτίστηκε για να προστατέψει την πόλη αποτελώντας οχυρό από τις εισβολές των Οθωμανών.

Περιπλανηθείτε ανάμεσα στα τεράστια πάρκα και τους καλαίσθητα διαμορφωμένους κήπους και επισκεφτείτε το στρατιωτικό μουσείο αλλά και τον ζωολογικό κήπο με τους παιδικούς δεινόσαυρους. Έξω από το παλάτι, σταθείτε μπροστά στο άγαλμα του νικητή (Pobednik), που αποτελεί περήφανο σύμβολο της πόλης καθώς εκπροσωπεί τις μάχες που κέρδισε η Σερβία ενάντια στους Οθωμανούς.

Κατά καιρούς το φρούριο φιλοξενεί διάφορες εκδηλώσεις, όπως συναυλίες, εκθέσεις καλλιτεχνών, και ανοιχτές αγορές. Επίσης είναι ένα δημοφιλές σημείο όπου Σέρβοι αλλά και τουρίστες συγκεντρώνονται στα τείχη του για να χαλαρώσουν και να απολαύσουν το ηλιοβασίλεμα με πανοραμική θέα τους ποταμούς και τις γέφυρες που ενώνουν παλιό και νέο Βελιγράδι. Εάν όντως σταθείτε τυχεροί και δείτε ένα από αυτά, θα εθιστείτε στο συνδυασμό που προσφέρει το ατμοσφαιρικό περιβάλλον του κάστρου με τα ρομαντικά χρώματα της δύσης του ηλίου. Στο σημείο αυτό οι φωτογραφίες πραγματικά θα σας συνεπάρουν!

Συνεχίστε κατηφορίζοντας για τις όχθες του ποταμού Σάβα. Φτάνετε στην κοσμοπολίτικη περιοχή Savamala, με τα πολυτελή εστιατόρια και τα περιποιημένα καφέ που ακολουθούν μάλλον την αστική κουλτούρα. Πέρα από την γνωστή βόλτα παράλληλα στο ποτάμι (promenade), τα ποταμόπλοια επίσης προσφέρουν ελκυστικές περιηγήσεις στο Δούναβη. Παράλληλα, τα πολυάριθμα πλωτά club (splavovi) δέχονται ουρές από κόσμο, ενώ στις αποβάθρες γίνονται πάρτυ με δυνατή μουσική που συνεχίζουν μέχρι τα ξημερώματα, δικαιολογώντας την έντονη νυχτερινή ζωή και διασκέδαση για την οποία φημίζεται το Βελιγράδι.

Ανηφορίζοντας και πάλι για το κέντρο, πολύ κοντά σε μια από τις πολλές και όμορφες πλατείες του Βελιγραδίου (Trg Republik), περπατήστε στο πλακόστρωτο της Scadarlijia. Αύτη είναι η μποέμικη γειτονιά με μια σειρά από ταβέρνες (Kafanas) που διατηρούν τον παραδοσιακό χαρακτήρα, δίνοντας μια καλλιτεχνική νότα από ζωντανές μουσικές σκηνές. Συνεχίστε παραδίπλα περνώντας από τις οδούς Gospodar Jevremova, Gospodar Jovanova, και Kneginje Ljubice, όπου θα βρείτε πλήθος από περιποιημένα καφέ και μοντέρνα bistro.

Πραγματικά μοιάζει αδύνατο να παραλείψετε το Ναό του Άγιου Σάββα, που είναι μία από τις μεγαλύτερες ορθόδοξες εκκλησίες στον κόσμο. Λόγω μεγέθους (82 μέτρα ύψος και τρούλο 4000 τόνων), μπορείτε να την εντοπίσετε στο οπτικό σας πεδίο από διάφορα σημεία της πόλης, ακόμα και από πολύ μακρυά, έτσι που για πολλούς λειτουργεί ως πυξίδα. Κλείστε ραντεβού με την επιστήμη σε ένα διαφορετικό μουσείο, αυτό του Nikola Tesla όπου μπορείτε να συμμετέχετε σε πειράματα του εφευρέτη, χωρίς να απογοητεύσουν την περιέργεια σας.

Οι πολλές ανοιχτές λαϊκές αγορές και ιδιαιτέρως τα διάφορα είδη από μούρα που πωλούνται ακόμη και στο δρόμο είναι σίγουρα κάτι ασυνήθιστο. Η χώρα παράγει από τις μεγαλύτερες ποσότητες βατόμουρων στον κόσμο. Η επέκταση της πόλης, το Νοβι Belgrade παρουσιάζει μια μονότονη αρχιτεκτονική πολυκατοικίας (σοσιαλιστικά μπλοκ κατοικιών) που δεν ελκύει καθόλου σε αντίθεση με το παλιό Βελιγράδι που διαθέτει όλα τα αξιοθέατα, αλλά και κάποια από τα βομβαρδισμένα κτίρια.

Πάρτε μια γεύση από Βελιγράδι πίνοντας rakija. Θεωρείται αδιανόητο να μη σας κεράσει κάποιος ένα ποτηράκι ράκια στο τέλος ενός γεύματος ως χωνευτικό ή να σας το σερβίρει στην έναρξη ως καλωσόρισμα. Αρκετά δυνατό ποτό και μπορεί να προέρχεται από διαφορετικό φρούτο, συνήθως δαμάσκηνο, βερύκοκο ή κυδώνι. Χαρακτηριστικά πιάτα της σέρβικης κουζίνας:

  • Σνίτσελ Καρατζόρτζεβα, η σπεσιαλιτέ που κυριαρχεί
  • Pljeskavica, το εθνικό φαγητό της Σερβίας (πικάντικο μπιφτέκι με μίγμα από βοδινό, χοιρινό και αρνίσιο κρέας)
  • Burek φτιαγμένο σε έναν από τους κλασσικούς φούρνους, μάλλον το πιο συνηθισμένο πρωινό που εκτιμάται ιδιαίτερα σαν επιλογή ιδιαίτερα μετά από ξενύχτι
  • Ćevapi, διάσημο βαλκανικό πιάτο (κεμπάπ με μίγμα βοδινού και χοιρινού ή αρνίσιου κρέατος)

Εφόσον έχετε χρόνο, απομακρυνθείτε για λίγο από το κέντρο και επισκεφτείτε το γραφικότατο Ζέμουν. Εδώ φυσάει αέρας αρχοντικός, σαν ένα παραμύθι που παραπέμπει στο ιστορικό του παρελθόν. Περιπλανηθείτε στα στενά και ανεβείτε στην κορυφή του λόφου που στέκεται ο Πύργος Γκαρντος. Από εκεί μπορείτε να θαυμάσετε τόσο το ηλιοβασίλεμα όσο και την ανατολή με μια μοναδική θέα στις ατελείωτες σκεπές, τα σοκάκια και ολόκληρο το Βελιγράδι. Πρόκειται για μια συνοικία που συνδυάζει με ιδιαίτερη γοητεία το νεόπλουτο στοιχείο και τα απομεινάρια της εποχής της Αυστρο-Ουγγαρίας. Εάν δε ξεκουραστείτε σε ένα από πανέμορφα διακοσμημένα καφέ δίπλα στο Δούναβη, καθίστε σε ένα παγκάκι και μιλήστε με τους φιλόξενους ντόπιους ή ψαράδες.

Πάντως, η διαδρομή για το Ζέμουν προσφέρεται και για ποδηλατάδα (η ακόμη και για ημερήσιο περίπατο με τα πόδια). Αφού περάσετε τη γέφυρα Brankov, προχωρήστε παράλληλα με το ποτάμι. Σε λίγο ένας παράδεισος από επιλογές δραστηριοτήτων ξεδιπλώνεται μπροστά σας: είναι η λίμνη Άντα (Ada Ciganlija)! Ένας απέραντος χώρος για αναψυχή και χαλάρωση μακρυά από το θόρυβο της πόλης με αμέτρητες δυνατότητες: γήπεδα μπάσκετ, βόλλεϋ, τέννις, γκολφ, paintball, roller scating, καγιάκ, wakeboard, κ.ά. Το μέρος είναι επίσης ιδανικό για πικνικ και μαθήματα γιόγκα κάτω από τα δέντρα, ενώ η παραλία αποτελεί το επίκεντρο του καλοκαιριού, καθώς μαζί με το πολεμικό νησί και την παραλία Lido, συνθέτουν τις δύο εναλλακτικές για κολύμπι.

Προτάσεις για ευχάριστες και κοντινές εκδρομές:
α) Πεζοπορία προς το λόφο Avala (απόσταση 16 χλμ από το Βελιγράδι)
β) Απόδραση στο χωριό Πάντσεβο ακολουθώντας τη διαδρομή κατά μήκος του Δούναβη, που περνάει από το πιο παλιό ζυθοποιείο της Σερβίας!
Προτεινόμενοι μονοήμεροι ή διήμεροι προορισμοί: Νόβι Σαντ και Τιμισοάρα (Ρουμανία)
No Comments

Post A Comment